Rate this posting:
Geçtiğimiz hafta Google bir güncelleme yaparak, Google Fonts tasarımını ve içeriğini yeniledi. Sizlere bu yazımda yeni gelen özelliklerden ve nasıl kullanıldığından bahsedeceğim ki, kimse konuya yabancı kalmasın. Sizler de istediğiniz fontu kullanabilesiniz. Ufak bir tanımla sizlere Google Fonts'u anlatayım hemen.
Google Fonts, ücretsiz olarak yazı tipleri sunan ve sürekli güncellenen bir Google'ın servisidir. Bu sayede web sitelerinde ve bloglarda ücretsiz olarak font kullanabilme imkanı sağlıyor. Ayrıca web siteleri veya bloglardan hariç, fotoğraf düzenleme uygulamalarında ve bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Yüzlerce font arasından istediğinizi ücretsiz olarak indirebilir ve istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.
Tırnaklı, tırnaksız, bitişik yazı, el yazısı gibi birçok yazı tipi seçeneğini bulabileceğiniz bu servise bir de yakından bakalım.
Yukarıdaki görsel, yenilenen Google Fonts'un yeni tasarımı. Göze hoş gelen animasyonları ve görüntüsüyle Material Design'ı benimseyen bu servis (ki Material Design=Google) daha kullanışlı hale gelmiş. Ana sayfada yazı fontlarının ismi ve nasıl göründüğü ile ilgili ufak bir demo var. Ayrıca hemen sağ üstlerinde bulunan "+" tuşlarına tıklayarak kaydedebiliyoruz.
Yukarıdaki menüye gelecek olursak;
DIRECTORY: Bu kısımda sağ taraftan seçtiğiniz özellikteki yazılar gözükür.
FEATURED: Son zamanların popüler yazı fontlarını gösterir.
ABOUT: Google Fonts hakkında bilgiler. (Aman çok da şey yapmamak lazım neyden bahsettiğini ben de anlamadım :D)
BOYA İKONU: Google Fonts görünümünü değiştirmeye yarar. Görünümü derken sadece renkleri kast ettim.
ve son olarak "Search" kısmı, aramak istediğiniz fontu yazarak hızlı bir şekilde bulmaya yarar. (tabi Google'da varsa)
Yukarıdaki menüye baktık, yan tarafa da haksızlık etmeyelim değil mi?
Categories kısmında bulunan seçenekler, yazınızın şekli ile alakalı. Şimdi şekillere ve oradaki terimlerin anlamlarına bakalım da yetim kalmasınlar.
Serif: Tırnaklı yazı tipi. Örneğin "Times New Roman"
Sans Serif: Tırnaksız yazı tipi. Örneğin "Open Sans"
Display: Ne işe yaradığını hala anlamadım ama bu tipteki yazıların harflerinde ufak detay ve değişiklikler var.
Handwritting: Diyelim biz elimize kalem kağıt aldık ve yazı yazdık. Ha işte bu tipteki yazıları da öyle düşünün.
Monospace: Harflerin araları eşit bir şekilde aralıklı ve harfler arasında alışageldiğimizden biraz daha farklı bir mesafe var.
Sorting: Yazı tiplerini alfabetik, popüler, tarihe göre vs. sıralıyor.
Language: Latin alfabesinden farklı alfabeleri de seçmemize olanak sağlar.
Ayrıca alt kısımdaki seçenekler, yazının şekliyle alakalı işte siz anlarsınız.
Blogger'da Nasıl Kullanırım?
Nasıl kullanacağınıza başlamadan öncesi şunu da ipucu olarak söyleyeyim; Font isimlerinin üzerine tıkladığınızda, font ile ilgili detaylı bilgiye, diğer fontlarla karşılaştırılmasına ve kullanım yüzdelerine erişebilirsiniz, meraklısına!
Her neyse ben çok uzattım. Hızlıca yenilenen Google Fonts üzerinden Blogger'a font yüklemeyi anlatayım.
- Öncelikle istediğimiz herhangi bir fontun yanındaki "+" butonuna tıklayınız ve bu tıklama işlemi sonucunda aşağıdaki gibi ekran görüntüsü gelecektir.
- İşte burada 1 Family Selected yazısına tıklayın ve aşağıdaki ekran görüntüsüne ulaşın.
- Gelen ekrandaki @IMPORT seçeneğine tıklayın ve aşağıdaki ekran görüntüsündeki seçtiğim kodu kopyalayın.
- Daha sonra Blogger panelinden Şablon ve HTML'yi düzenle seçeneklerine tıklayın.
- Kodların üzerine bir kez tıklayıp Ctrl+F tuşlarına tıklayın. Gelen arama yerine ise <head> yazıp Enter tuşuna tıklayın.
- <head> kodunun bir alt satırına kopyalamış olduğunuz kodu yapıştırın.
- Son olarak kodların bulunduğu alana bir kez tıklayıp, Ctrl+F tuşlarına tıklayın. Gelen arama yerine ]]></b:skin> yazıp Enter tuşuna tıklayın.
- ]]></b:skin> kodunun bir üst satırına aşağıda vermiş olduğum kodu yapıştırın. Fakat şunu unutmayın ki, aşağıdaki kod içerisinde bulunan Font Adı kısmına yüklemek istediğiniz fontun adını yazın.
[* {
font-family: 'Font Adı', sans-serif;
} ]
Eğer son maddedeki işlem olmadıysa, HTML'yi düzenle kısmındaki font isimlerini kullanmak istediğiniz fontun ismiyle değiştirip kaydedin, kesinlikle hallolacaktır.
Son Sözler
Yani anladık ki Google Blogger'da olmasa da Google Fonts üzerinde güzel bir yenilik yapmış. Gerek tasarım, gerekse de içerik olsun neredeyse kusursuz. Tek eksiği Türkçe desteği olmaması. Ama bir gün o da olur diye ümit ediyorum. Her neyse benim sizlere sorum, sizlerin favori fontunuz hangisidir?
0 yorum:
Yorum Gönder
yorumunuzu buraya yazabilirsiniz