Blog yazarlığına yeni başlayan ya da blog açmayı düşünen çoğu kişinin sıkça sorduğu bir soru var: "Ne tür blog açsam tutar?" Aslında bu soruya verilebilecek kesin bir cevap yok. Çünkü hangi tür blogların tutacağını önceden kestirmek çoğu zaman zordur. Tutmayacak gözle bakılan bir blog bile popüler olabilir.
Blog açmadan önce netleştirilmesi gereken en önemli konu hangi konu ya da konular çerçevesinde içeriklerin üretileceği olmalı. Ben blog yazarlığına başlayacak olanlara bilgi sahibi oldukları ya da ilgi duydukları konu hakkında yazmalarını öneriyorum.
Bilmediğiniz ya da ilgi duymadığınız bir konuda içerik üretmeniz hem çok zordur hem de sizi blog yazarlığından soğutabilir. Kopyala-yapıştır mantığı ile blogculuk yapmak hiçbir yarar sağlamaz. Bunun iyice farkında olmak gerek. Bildiğiniz konuda yazmanız düzenli, kaliteli ve okunabilir içerikler üretmenize olanak sağlayacağı gibi sadık bir okur kitlesi edinmenizi de sağlar. Bildiğiniz ya da ilgi duyduğunuz konular ile ilgili yazdıklarınızın meraklıları illa ki olacaktır. Hatta size daha sonraki yazılar için yaratıcı öneriler ve yapıcı eleştiriler de gelebilir. Böylece verimli bir blog yazma süreci içinde olabilirsiniz.
Blogunuzdan gelir elde etmeyi düşünüyor ve aceleciyseniz muhtemelen para kazandırabilir umuduyla ilgi duymadığınız konularda da yazmaya çalışacaksanız. Popüler anahtar kelimeleri bulup bunlar ile ilgili bir şeyler yazacaksınız ya da yazdıracaksınız. Bu eylem zamanla çok sıkıcı bir hal alacak ve maliyetli olmaya da başlayacak. Para kazanacağım diye harcayacağınız paranın miktarı bir süre sonra gözünüzde fazla büyüyecek. Ben bu duruma düşmemeniz adına bildiğiniz ve yazarken gerçekten keyif alacağınız konular üzerine yoğunlaşmanızı öneriyorum. "İyi güzel de işte bunu nasıl yapacağım?, aklıma hiç konu başlığı gelmiyor" dediğinizi duyar gibiyim. Bu yazımda bazı popüler blog konularını önermek istedim.
Parantez içindekiler alt konulara örnek. Daha çok çeşitlendirmek daha da derine inmek sizin elinizde. Gördüğünüz gibi konu çok. O yüzden "yazacak konu başlığı bulamıyorum" diye canınızı hiç sıkmayın. Aşağıdaki konu başlıklarında alternatif, benzersiz, fayda sağlayıcı birçok yazı yazabilirsiniz. Geliştirmek, çeşitlendirmek size kalıyor.
Teknoloji : (akıllı telefon, tablet, bilgisayar, donanım, yazılım, aksesuar, eski teknolojiler, eskileri değerlendirme, inceleme, seçim, fiyat araştırma)
Müzik : (Müzik grupları, albümler, enstrümanlar hakkında deneyimler bilgiler, konserler) Moda (Eski moda, kıyafet dikimi, kendi modanı kendin yap, eskileri değerlendirme)
Yemek : (Ev yapımı yemekler, alternatif tarifler, denenmemiş tatlar, deneyimler) Oyun (Sokak oyunları, unutulmaya yüz tutmuş oyunlar, bilgisayar oyunları, eski oyunlar, aile oyunları vb.)
Eğitim : (Alternatif eğitim bilgileri, öneriler, kurslar vb.)
Model araç : (Radyo kontrollü ya da diğer model araçlar hakkında bilgiler)
Hobi-koleksiyon : (Evde yapılabilecek ürünler, koleksiyon (para, posta pulu kartpostal vb.)
Kitap-dergi-gazete-edebiyat : (Basılı ürünleri inceleme, öneri, eski yayınları analiz, unutulmaya yüz tutmuş yayınlara güncel bakış)
Dekorasyon : (Ev için dekorasyon önerileri, dekorasyon ürünü seçimi, dekorasyon ürünü satışı yapan yerler, püf noktalar, mobilya vb.)
Doğa : (doğa sporları hakkında bilgiler, deneyimler, fotoğraflar, yapılan hatalar, öneriler vb.) Organik tarım (hobi amaçlı organik tarım, evde tarım, bahçe tarımı, süs bitkisi yetiştiriciliği vb.)
Evcil hayvan : (Evcil hayvan bakımı, üretimi, hastalıkları, beslenme, ilgilenme vb.) Tatil-gezi (Farklı tatil mekanları, inceleme, öneri, özellikler vb.)
Otomobil- motosiklet-bisiklet-elektrikli araçlar : (Öneriler, deneyimler, incelemeler, fayda sağlayıcı bilgiler vb.)
İlginç bilgiler : ( Çoğu kişinin bilmediği, internet ortamında nadir yer alan bilgiler vb.)
İş fikirleri-girişimcilik : (alternatif iş önerileri, internet girişimciliği, e-ticaret, sermayesiz işler, az denenen işler vb.)
Popüler kültür : (popüler kültür ürünlerini irdeleme, popüler kültüre farklı açıdan bakış vb.)
Alışveriş : (Ucuz, ilginç ürün önerileri, alternatif alışveriş mekanları, ne nereden alınır, piyasa bilgileri vb.)
İnternet-sosyal medya-blog yazarlığı : (Öneriler, püf noktalar, baş ucu bilgileri vb.)
Kültür-sanat : (Alternatif sanat dalları, kültürel akımlar, sanat sevgisi, sanat özellikleri, yabancı kültür vb.)
Spor : (Amatör sporlar, evde yapılabilecek sporlar, bilinçli spor, spor deneyimleri, spor hakkında az bilinenler vb.)
0 yorum:
Yorum Gönder
yorumunuzu buraya yazabilirsiniz