Searching...
2 Mart 2013 Cumartesi

ibrahim tatlıses-kimdir-hayatı

İBRAHİM TATLISES

7 kardeşlerin en büyüğü İbrahim, 1952 yılında Leyla ve ciğerci Ahmet Tatlı'nın ilk çocuğu olarak Urfa'da dünyaya geldi. Doğduğunda, babası hapiste olduğu için ilk kez demir parmaklıklar arasında gördü babasını. Tatlıses ilk evliliğini Urfa'da 3 çocuğunun annesi Adalet Durak'la yaptı. Sıra gecelerinde okuduğu türkülerle Urfa'da tanınır hale geldi ve 15 yaşından itibaren amatör olarak Urfa'da, Elazığ'da ve çevre illerde bant doldurmaya başladı.

Resimlerini kaset kapaklarında gören İbrahim Tatlı, İstanbul'a geldiğinde müzisyen Yılmaz Tatlıses'le tanıştı ve Tatlı olan soyismini Yılmaz Tatlıses'in tavsiyesiyle Tatlıses olarak değiştirdi. Kara kız ve beni yakma gel sevdiğim şarkılarının yer aldığı 45'likle de profesyonel müzik hayatının ucundan tuttu.


Kapıyı çalan kimdir, niye çattın kaşlarını, olmaz olsun, maden dağı, de get bayburt, hadice, eyvallah, kurban olam ben o kaşı karaya, tükendi nakti ömrüm, zeyno, seven bahtiyar olmaz, Erzurum dağı'nda, ayağında kundura (ömer plakçılık), doyulur mu, sevdim de sevilmedim, inan arkadaş, züleyha ve ağlama cananım da yaptığı diğer 45'liklerde yer alan şarkılarıydı.

Urfa ve çevre illerdeki amatör stüdyolarda söylediği şarkılar da bu süre içinde çeşitli isimlerle piyasaya sürüldü. ki bunlar arasında en bilinen kasetleri veremli kız, batsın bu dünya, huzurum kalmadı, yağmurun sesine bak ve neden saçların beyazlamış arkadaş isimleri ile yayınlanan albümler oldu.

Sevdim de sevilmedim Tatlıses'in ilk longplay'i oldu. Hemen arkasından doldur kardaş içelim longplayi yayınlandı. Aldırma gönül albümü ise kaset olarak sadece Almanya'da piyasaya sürülürken daha önce ömer plakçılık'ta 45'likte okuduğu ayağında kundura ve aynı firmada okuduğu diğer şarkılar ayağında kundura kasetinde toplandı.

Plaklardan pek para kazanamayan, Adana'da Antep'te, Ankara'da ve de Kilis'te pavyonlarda sesini konuşturan Tatlıses, dışarıdan bitirdiği ilkokul diplomasını da yine Kilis'ten 30 haziran 1976 tarihinde Kartalbey ilkogretim okulu'ndan aldı. Bu arada Tatlıses'in inşaatlarda şarkı söyleyerek ünlü olması anlaşılacağı üzere yalan. ancak Tatlıses'in ünlü olana kadar yapmadığı işin kalmadığı, Tıpkı Nuri Sesigüzel gibi Urfa'da İstanbul'da inşaatlarda da çalıştığı ayrı bir gerçek. Zira gençliğinde soğuk demirci ustası olan Tatlıses, İstanbul'daki Behçet Kemal Çağlar lisesi'nin yapımında bile çalışmıştır. hatta sezer güvenirgil'le çevirdiği sevdalandım filminde de soğuk demirci rolünde oynadı.

77 yılının sonlarına doğru türküola'nın da desteğiyle Tatlıses, ayağında kundura'yı yeniden okudu. Arif Sağ ve Orhan Gencebay'la birlikte çalışarak ayağında kundura longplayini çıkarttı. artık hem Tatlıses adı duyulur oldu hem de türküleri. öyle ki Urfalı Babi'nin yüzünü güldürmeyen Mukim Tahir'in ayağında kundura türküsü Selda'dan Zeki müren'e, Müzeyyen senar'a kadar uzanan yelpaze içinde okundu. ayağında kundura bir süre radyolarda çaldı ancak bu longplay'de yer alan hış hışı hançer
türküsüyle de ilk kez Trt'de görüntülü olarak yer aldı.

Tatlıses 1978''de "Ayağında kundura-Ceylan" filmiyle de sinemaya girdi. 1979'da oynadığı "Kara yazma" filminde Perihan Savaş'la tanıştı. Birlikteliğin sonucunda Melek Zübeyde adında kızları olurken bu birliktelik 1983'teki "Günah" filmine kadar sürdü. Zira artık Tatlıses'in yeni hayat arkadaşı Derya Tuna'yla tanışdı ve Tatlıses'in yine resmi evlilik yapmadığı bu birliktelikten de İbrahim (İdo) adında bir oğlu dünyaya geldi.


Ticarete atılmasıyla birlikte bittiği iddia edilen Tatlıses 1 mayıs 1987'de kendi plak şirketi olan Tatlıses müzik'i kurdu. Tatlıses sonraları benzin istasyonu'ndan, hamburgere, otobüs şirketinden, radyoculuğa, televizyonculuktan lokantalar zincirine kadar bir çok iş kolunda hizmet verdi.


Özal'ın "Madem en çok bunlar dinleniyor, Trt'ye çıkabilirler" demesiyle 1989 yılbaşı günü daha önce hiçbir albümünde okumadığı ve özel klip çektiği "Beyaz gül kırmızı gül" şarkısıyla Trt'ye ve televizyon dünyasına adımını resmen attı.

Şimdi yıl 2010 ve Tatlıses filmleriyle, dizileriyle, klipleriyle, Show programlarıyla, aşklarıyla hala hayatımızda...

0 yorum:

Yorum Gönder

yorumunuzu buraya yazabilirsiniz

 
Back to top!