Searching...
13 Şubat 2013 Çarşamba

youtube

YouTube 2005 yılında kurulan ve dünya çapında milyonlarca ziyaretçisi ile en popüler video paylaşım sitesidir. Youtube kullanıcıları kendi çektikleri video klipleri siteye yükleyerek tüm dünya tarafından izlemesini sağlarlar. YouTube internet sitesinde, kullanıcıların bilgi paylaşımı yapmak ya da birbirlerini tanımak için kullandıkları bir forumda mevcuttur.Youtube da yayınlanan videolar çeşitli sosyal ağ sitelerinde paylaşılarak videoların daha fazla izlenmesine olanak tanımaktadır. YouTube ile bu sosyal paylaşım siteleri ile, Facebook, Twitter, Buzz, MySpace, Hi5 gibi sosyal ağlar ve Blogger gibi blog siteleri ile bir dizi işbirliği bulunmaktadır.  Ayrıca kullanıcılar, mobil cihazlardan da youtube a erişebilmektedir.
YouTube ve 2005 yılında üç eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş ve çok kısa bir sürede popülaritesini artırmıştır. YouTube kurucuları Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim, PayPal de çalıştıkları dönemde bir araya geldi.
1977 doğumlu Chad Hurley, PayPal in ilk kurulduğu zamanlarda PayPal’a katıldı. PayPal deki görevi, PDA kullanıcılarının PayPal hesaplarına PDA ları üzerinden erişerek ve PayPal servislerinin mobil olarak kullanılmasını sağlamaktı. Aynı zamanda Chad PayPal logosunun tasarımcısıdır
Steve Chen, 1978 yılında  Tayvan da doğdu, fakat sekiz yaşındayken  ailesi ile birlikte ABD’ye göç etti. Facebook’un ilk zamanlarında Facebookta çalıştı fakat YouTube başlamak için bir kaç ay sonra Facebook’tan ayrıldı. YouTube Google tarafından satın alınmış olsa bile şu anda hala YouTube teknoloji şefi olarak çalışma hayatına devam ediyor.
Jawed Karim 1979 yılında doğdu ve Almanya’dan ailesiyle birlikte 1992 yılında ABD’ye yerleşti. Üniversiteyi yeni bitirdiği dönemde PayPal de işe girdi.
Kurulduktan bir yıl sonra yani 2006 yılında, YouTube Google tarafında satın alındı. Bu operasyonla birlikte kullanıcılar Gmail gibi Google hesap bilgilerini kullanarak Youtube da oturum açabilir hale geldi.  Google a ait olmasına rağmen YouTube, bağımsız çalışmaya devam ederken kurucuları orijinal mevkileri görev yapmaya devam ettiler.
YouTube da kullanıcılar tarafından yüklenen çeşitli kliplerin, gösterimi için video codec olarak Adobe Flash kullanılıyor.
YouTube da video izlemek için üye olmak şart değil, üyelik şartı iki koşul için geçerlidir. Birincisi video yüklemek isterseniz ikincisi ise yetişkin videosu olarak işaretlenmiş videoları izlemek için üyelik zorunluluğu bulunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

yorumunuzu buraya yazabilirsiniz

 
Back to top!